El turisme estranger augmenta al Vallès Oriental durant l’estiu un 43% respecte l’any passat

Dimecres, 23 de novembre de 2022 a les 16:00
  • El Servei de Turisme del Consell Comarcal valora de forma positiva les darreres dades registrades sobre l’activitat turística al Vallès Oriental.

Les darreres dades referides a l’activitat turística a les comarques de la demarcació de Barcelona deixen uns valors molt positius pel què fa al Vallès Oriental, segons els informes periòdics que realitza el Laboratori de Turisme de la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona i que, en el cas del Vallès Oriental, es fa amb la col·laboració del Servei de Turisme del Consell Comarcal.

Segons l’Informe sobre balanç de l’estiu de 2022, destaca el nombre global de viatgers a les comarques de l’entorn de Barcelona, que s’incrementa en tots els casos a respecte el 2021, un increment molt destacat al Vallès Oriental, amb una variació de 58,8%.

El nombre global de pernoctacions també ha augmentat a totes les comarques de l’entorn de Barcelona, amb un increment per sobre del 50% al Vallès Oriental. Cal destacar que a la majoria de comarques, l’increment de pernoctacions l’estiu de 2022 respecte l’estiu de 2021 és superior a l’increment de viatgers.

La dada recuperada i molt esperada pel sector durant l’estiu d’aquest 2022 és el turisme estranger, que a tota la província ha augmentat el percentatge en relació al 2021, on els turistes eren majoritàriament d’origen nacional.

El Vallès Oriental passa d’un 28,7% de turisme d’origen estranger l’any 2021 al 41,1% el 2022, 12,4 punts percentuals d’increment, la qual cosa suposa un creixement del 43%. La comarca es posiciona, així, entre les 5 comarques amb més pes de turisme estranger.

"Aquests números deixen clar que l'aposta des del Consell Comarcal, és encertada. El Vallès Oriental es consolida com a destinació i recuperem l'aposta pel visitant internacional", comenta el conseller de Turisme, Àlex Valiente, que també afegeix que "no es pot donar l'esquena al visitant de més proximitat i, per tant, seguim apostant per donar a conèixer la nostra comarca i tots els recursos que tenim per a què a les escapades curtes, també el Vallès Oriental acabi sent l’elecció".

 

L’ocupació global també es recupera l’estiu de 2022 respecte el mateix període de l’any anterior. El Vallès Oriental obté un augment de 24,9pp de variació en l’ocupació global (Hotels, càmpings i turisme rural)  respecte l’any 2021.

El balanç inclou un anàlisi qualitatiu de la temporada d’estiu, on més d’un 40% de les empreses entrevistades han notat un increment o recuperació del mercat internacional als seus negocis, tot i mantenir la seva estratègia de màrqueting, o no realitzar cap acció específica per incentivar aquest mercat. La majoria d’aquestes empreses es troben a la marca turística de Costa Barcelona a la qual pertany el Vallès Oriental.

L’informe aporta també informació sobre les tendències en les cerques online al territori i sobre el perfil del turista del 2022 que mostren una normalització respecte períodes pre-pandèmics. Els productes com el ‘cicloturisme’ tornen a agafar el protagonisme que tenien al 2019, un producte de turisme actiu amb una clara aposta per part del Servei de Turisme del Consell Comarcal, que enguany ha dedicat el projecte singular a elaborar una estratègia en cicloturisme per posicionar la comarca com una destinació que satisfaci les necessitats del públic cicloturista.

Es mostren també les previsions del perfil del turista del 2022, que ja es poden començar a comparar amb el perfil del turista del l’any 2021. Es tracta d’una infografia que defineix el turista que arriba al territori pel que fa al seu perfil sociodemogràfic, la seva procedència, el tipus de viatge que fa així com la planificació de la seva estada i la valoració del seu viatge al Vallès Oriental. Les previsions apunten a una nota mitjana d’un 8,5 en la valoració del turista sobre els diferents aspectes de la destinació de la província, la mateixa puntuació amb la que els viatgers valoraven el Vallès Oriental l’any 2021. Sobre aquesta valoració, Valiente comenta que “aconseguir un notable alt com a valoració està molt bé, però no en tenim prou. El sector públic i privat de la nostra comarca treballa buscant millorar per arribar a l'excel·lència i aquest estudi ens marca on tenim camí per millorar".

 

Les dades del 2021 mostren un turista que varia molt del perfil que arribava l’any 2019 i que segur es veurà modificat per les dades que es recullen aquest 2022 tenint en compte la recuperació del turisme estranger entre altres variants.

Pel que fa a les dades sobre Indicadors Turístics Setembre 2022 Entorn de Barcelona, on es mostren els valors i l'evolució dels principals indicadors de demanda en l'allotjament a les comarques de Barcelona el mes de Setembre de 2022, així com dades del nombre d'aturats del sector turístic, el 2022 es considera que ha estat un any de recuperació en comparació amb les dades que ens portaven els anys de pandèmia.

Destaca el nombre de turistes que han arribat al Vallès Oriental el mes de setembre (51.495) i el nombre de pernoctacions (94.158), xifres que superen les dades del 2021 i que s’acosten a les del 2019.

Pel que fa a l’entorn de Barcelona, ha obtingut creixements del 67% en el nombre de viatgers i del 77% en el nombre pernoctacions respecte setembre de 2021. El volum de viatgers se situa un -7% respecte la xifra assolida el mateix mes de 2019, amb un 19% menys de pernoctacions.

 

Darrera actualització: 24.11.2022 | 11:40