Fira i jornades gastronòmiques per gaudir del tomàquet de varietats locals del Vallès Oriental

Dimecres, 6 de juliol de 2022
  • Santa Eulàlia de Ronçana i Caldes de Montbui seran capitals del tomàquet el mes de juliol.

El mes de juliol, el tomàquet serà el gran protagonista en la gastronomia del Vallès Oriental. Santa Eulàlia de Ronçana i Caldes de Montbui acolliran diferents activitats que posaran en valor el tomàquet de varietats locals.

La XII Fira del tomàquet, organitzada per l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal, se celebrarà el cap de setmana del 23 i 24 de juliol al Centre Cívic la Fàbrica.

Tant dissabte com diumenge hi hauran visites guiades a l’hort de l’Espelt a càrrec de Llavors Orientals (9.15 h i 11.15 h), taller familiar a càrrec d’Agromosaic (10.15 h) i tast de varietats antigues de tomàquets a càrrec de Slow Food Vallès (11.45 h).

Dissabte 24, a les 12.15 h es farà la presentació i degustació del gaspatxo Termal, elaborat amb aigües minero-medicinals de Caldes de Montbui i amb tomàquets de proximitat i, a les 13 h, hi haurà un Show cooking amb “Elaboració de 4 tapes fetes amb tomàquets de varietats locals” a càrrec del Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental. Es podrà degustar i presenciar com cuinen (preu 2 €).

Diumenge 25, a les 12.15 h, es fa la presentació de Conserva de Tomàquet, un projecte de col·laboració de grups de consum agroecològics del Vallès i Maresme i, a les 13 h, música en directe a càrrec del grup musical Slim Bay Seals.

El conseller de Turisme del Consell Comarcal, Àlex Valiente, en el transcurs de la presentació que es va fer ahir a la tarda a El Molí d’en Vendrell, va posar en valor la implicació de dos municipis en la Fira d’enguany: “A mi el que més m’agrada de la Fira és veure sinèrgies entre dos municipis, perquè una de les coses que els hi amoïna més als productors, que tenen un producte amb una qualitat impressionant, és com  comercialitzem aquest producte i accions com les que feu als dos municipis són molt importants” i afegia que “amb la implicació de l’associació de comerciants de Santa Eulàlia i també dels restauradors dels dos municipis, i el treball de recuperació de Llavors Orientals, tenim tot el cercle tancat i un model d’èxit”, deia.

L’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Francesc Bonet, es mostrava “orgullós que al nostre municipi se l’identifiqui amb la proximitat, productes de la terra, el tomàquet, la llavor, la natura, l’entorn verd; creiem que ens dona un valor afegit” i afegia que “volem donar visibilitat al producte i que la gent del territori el consumeixi i el faci seu”.

Per la seva part, Ricard Alcojor, de l’associació Llavors Orientals, tot i posar en valor que la Fira està consolidada, advertia que “tot i que el teixit que hem anat fent amb la Fira Lliga’t a la Terra entre productors i teixit humà amb l’hort familiar està molt consolidat, curiosament els productors ho estan passant molt malament perquè, arran de moltes coses que estan passant, estan baixant les vendes un 40% i tenen problemes de comercialització” i animava: “hem de mimar una mica més aquests productors per a què puguin arribar a tot arreu, perquè si no hi ha productors ni terra, difícilment podrem trobar aquests tomàquets”.

Restaurants i comerços implicats a les Jornades Gastronòmiques a Santa Eulàlia de Ronçana

Enguany, per primer cop, se celebraran les Jornades gastronòmiques “El tomàquet al plat” a Santa Eulàlia de Ronçana, del 8 al 24 de juliol, amb plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de tomàquets del Vallès. Hi participen 10 restaurants (Can Farell, Can Juli, Can Rajoler Fusión, L’Àmfora, La Bimba, la Fàbrica, La Mama, La vostra Pizza, Petra II i Pizzeria Di Mara).

La presidenta de Ronçana Comerç Actiu, Sònia Padilla, explicava la implicació de l’associació en la Fira d’enguany: “Vam pensar en fer arribar aquestes varietats recuperades de tomàquets a la gent del poble, que conegués més la Fira, no només els dies que se  celebra sinó durant tres setmanes, i als restauradors els hi va semblar fantàstic i s’hi van abocar”. La proposta inclou una nova edició de l’Objecte Infiltrat amb més de 20 comerços participants.

Licor i gaspatxo, a les Jornades gastronòmiques a Caldes de Montbui

L’oferta de tomàquet de varietats recuperades es completa amb les jornades gastronòmiques a Caldes de Montbui, que se celebraran del 22 al 31 de juliol. Es podrà degustar el ja famós Gaspatxo termal i, com a gran novetat que va anunciar la regidora de Turisme de Caldes de Montbui, Carme Germà, en el transcurs del concert que se celebrarà la nit del 22 de juliol se servirà un xupito fet amb licor de tomàquet. La regidora va mostrar la seva satisfacció per participar a la Fira: “Vam quedar molt contents l’any passat, que vam participar per primer cop, perquè és una Fira molt treballada i consolidada i, a més, a Caldes vam fer un estudi sobre les varietats de tomàquet calderí i volíem aportar el nostre gra de sorra”.

Darrera actualització: 6.07.2022 | 12:00