"No maltractis el reflex del teu futur": joves estudiants apropen a una realitat poc coneguda: el maltractament a les persones grans

Divendres, 17 de juny de 2022 a les 14:00
  • Es presenta el vídeo elaborat per alumnes de l’Institut Pla Marcell i el Consell de la Gent Gran i impulsat pel Consell Comarcal.

Aquesta setmana, concretament el 15 de juny, s’ha commemorat el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’abús i els maltractaments a les persones grans.

Per apropar la societat a una realitat poc coneguda, el Consell Comarcal ha impulsat la campanya “No maltractis el reflex del teu futur”, en la qual l’alumnat de l’Institut Pla Marcell de Cardedeu i membres del Consell de la Gent Gran del Vallès Oriental han treballat durant 2 mesos en una acció intergeneracional que pretén sensibilitzar, conscienciar i prevenir la població sobre els maltractaments a les persones grans.

Al llarg del mes de maig, alumnat d’Integració Social i membres del Consell de la Gent Gran han entrevistat aleatòriament 50 persones a peu de carrer per tal de conèixer quina informació hi ha sobre aquest tipus de violència tan ocult i silenciat. Les entrevistes han estat gravades als municipis de Llinars del Vallès, Sant Celoni, Cardedeu i Granollers, i s’acompanyaven amb la distribució d’un díptic informatiu.

La sintonia entre els alumnes de l’IES Pla Marcell i els membres del Consell de la Gent Gran ha estat absoluta, i el resultat és un vídeo que es va presentar ahir al Tèxtil Rase de Cardedeu, en una trobada que va posar de manifest la grata experiència i l’aprenentatge per a totes les parts que hi han participat.

“Aquest projecte m’ha aportat molta més sensibilitat envers les persones grans i més empatia cap a elles”, comentava Gaia Xicota, representant dels estudiants. “Se m’han trencat tots els estereotips de la vellesa quan he conegut la gent que composa el Consell de la Gent Gran”, afegia.

Jordi Clua, del Consell de la Gent Gran, mostrava la seva satisfacció per haver pogut treballar amb persones joves: “Agraeixo molt la motivació de la gent jove en aquest projecte, en el qual hem pogut apropar-nos a ells i elles i apropar-los el respecte cap a la gent gran”, comentava.

Per la seva part, la consellera de Polítiques Socials i Igualtat, Roser Colomé, va refermar el compromís del Consell Comarcal per conscienciar la població davant aquest problemàtica “i la responsabilitat de trencar aquest tabú i de posar veu a totes les persones grans que pateixen algun tipus de maltractament”, afegia.

Colomé va fer referència a què el maltractament a persones grans “és una realitat, que existeix, i no podem mirar cap a una altra banda”. I va aportar una dada contundent: “el 2021 es van comptabilitzar a la comarca 123 casos de maltractament a gent gran”.

L’alcalde de Cardedeu, Enric Olivé, va comentar que “si avui hi ha maltractaments, en uns anys n’hi haurà el doble si no fem res per evitar-ho”.

A l’acte hi van assistir una trentena de persones.

 

Darrera actualització: 17.06.2022 | 15:17