Presentació del projecte Aprenentatge Servei a Castellterçol

Dijous, 17 d'abril de 2014 a les 08:37

 

Set joves de Castellterçol gestionen el banc d’aliments i la recollida de roba a domicili a Castellterçol, al Vallès Oriental.

Els nois, amb edats entre 14 i 16 anys, són alumnes de l’institut Escola del municipi.

 

Dijous passat, 10 d’abril, es va presentar a la Sala de Plens de l’ajuntament de Castellterçol el projecte Aprenentatge Servei (APS). Aquest projecte té per objectiu apropar els joves d’entre 14 i 16 anys, alumnes del projecte de diversificació curricular de l’Institut Escola, a la seva comunitat. Fins a set entitats han unit esforços per a impulsar una iniciativa col·laborativa, integradora i que beneficia tant als nois i noies com a la comunitat de Castellterçol.

L’Àlex, el Gurkeerat, el Franco, l’Alícia, el Dídac, el Jaume i el Marc esperen que arribi cada dijous perquè és el dia de la setmana en què s’hi dediquen a una activitat que els hi ha tornat la il·lusió per tirar endavant: els joves, que tenen entre 14 i 16 anys, gestionen i organitzen el banc d’aliments de Castellterçol, petit municipi del Moianès (Vallès Oriental), i també se n’’encarreguen de la recollida a domicili de roba usada.

“Ens sentim bé perquè sabem que estem ajudant a persones que ho necessiten”, coincideixen els joves, “i ens fa valorar coses de les quals no érem conscients, com la manca de recursos d’alguns dels veïns del nostre poble. Abans no li donàvem cap importància a tenir un plat a la taula, a que la nevera estigués plena o a comprar-nos una samarreta per deu euros, ho vèiem normal, però ara entenem que no tothom s’ho pot permetre”.

La iniciativa és un projecte on hi ha implicats diversos agents: l’Institut Escola Ramona Calvet i Picas, d’on són alumnes els joves, els Serveis Socials Bàsics de Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja i Granera. Ells pertanyen a l’Aula Oberta de l’Institut Escola, un espai de col·laboració comunitària on s’emmarca aquest projecte, anomenat Aprenentatge Servei (APS) solidari.

L’alcaldessa de Castellterçol, Maria Carme Cartiñà, assegura: “Estic orgullosa del projecte”. En aquesta línia, el director de l’Institut Escola, Juli Mas, assegura que “aquesta iniciativa demostra que estem treballant en el territori i amb la comunitat”. Els set nois aprenen a millorar la seva relació amb altres joves i amb la comunitat; milloren les seves habilitats socials; treballen aspectes transversals en el transcurs de l’activitat com la sexualitat, el consum, les relacions familiars... També assumeixen compromisos com ara hàbits de puntualitat, higiene, correcció de tracte, educació... en un àmbit no acadèmic; descobreixen el voluntariat i reflexionen sobre els aprenentatges que comporta; i sobretot millora la pròpia autoestima.

Segons afirmen des del Consell Comarcal del Vallès Oriental, l’APS és una proposta educativa basada en una idea bàsica: “El treball dels nois i noies en benefici de la comunitat és una dinàmica essencial per a la seva formació personal i ciutadana”. Núria González, educadora social, afirma que “és un mètode pedagògic que, tot servint la comunitat, pretén que els nois i noies adquireixin coneixements, competències i valors”. I afegeix: “Els resultats són molt bons, estem molt contents, fan moltíssima feina”.

Els joves són alumnes de 3er i 4rt d’ESO que presenten dificultats generalitzades d’aprenentatge i poca motivació pels estudis, però mostren interès en superar l’etapa de la ESO. Gràcies a aquest projecte, almenys un dia a la setmana fan una activitat que els permet millorar-ne l’autoestima i interactuen positivament amb el seu entorn. “En el fons és crear un espai on es donin sovint situacions d’èxit i de reconeixement en positiu”, afegeix González.

L’Alícia reconeix: “Em sento molt a gust. Quan acabo la feina sé que he fet quelcom beneficiós pels altres i per mi mateixa, hi surto relaxada”. En Jaume indica que “això ens serveix per a madurar i adonar-nos que hi ha persones que ho passen malament”. En Marc confessa: “Ara som nosaltres els qui ajudem als altres; qui sap si d’aquí uns anys d’altres ens ajudaran a nosaltres”. “Em sento útil, això t’omple, tens ganes de treballar pels teus veïns”, afirma en Franco.

Ells són responsables de la gestió, per una banda, del banc d’aliments de l’Ajuntament de Castellterçol i Càritas: en realitzen l’inventari, preparen les cistelles d’aliments que s’han de lliurar, recullen les donacions que fan les empreses de la zona, recullen les comandes de les botigues per a les cistelles, revisen les caducitats, etc.

A més, des del setembre de l’any passat, s’hi ha afegit una nova tasca: la recollida a domicili de roba usada i la posterior classificació. Els veïns de Castellterçol s’adrecen a l’àrea de Serveis Socials per avisar que volen donar roba i des d’allà es crea una ruta de recollida de roba amb bicicletes. El tèxtil recollit té dues destinacions: el rober de Càritas i els contenidors d’Humana del municipi. L’activitat es realitza cada dijous d’11 a 13h i en d’altres moments en que el servei ho requereixi, amb l’acompanyament per part de l’educadora social.

El projecte es lidera i coordina a través de l’equip directiu i docent de referència de l’Aula Oberta del Institut Escola, l’educadora social, i els responsables de cada entitat col·laboradora (Càritas i Humana). També té amb el suport de l’AMPA de l’Institut Escola, de l’Ajuntament de Castellterçol, el Consorci del Moianès i el Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Darrera actualització: 17.04.2014 | 09:04