Informe de conjuntura econòmica del Vallès Oriental. Anys 2019 i 2020-previsions per al 2021

Dijous, 22 de juliol de 2021

L’Informe de conjuntura és una publicació periòdica que té com a objectiu millorar el coneixement sobre l’evolució de l’economia de la comarca i ajudar els diferents agents econòmics en el desenvolupament de les seves funcions. Per això, l’Informe analitza i interpreta els principals indicadors socioeconòmics de la comarca i apunta unes primeres previsions sobre la seva possible evolució, també relacionant-los amb l’entorn metropolità i el context tant de país com europeu que envolta la nostra comarca.

Al Vallès Oriental els primers trimestres de l’any 2019 van reflectir el creixement en termes d’ocupació, sobretot per la bona evolució del sector de la construcció i en segon lloc, de la indústria. El sector serveis va mostrar un creixement força més moderat i l’agricultura va perdre població ocupada. La desacceleració econòmica es va començar a reflectir en les dades dels darrers mesos de 2019. L’any 2020, malgrat que inicialment es preveia de recuperació, l’impacte de la pandèmia i la crisi derivada del seu esclat ha suposat una evolució molt dolenta de les dades, amb una pèrdua d’ocupació en tots els sectors, destacant la caiguda en l’àmbit de la indústria i els serveis. La crisi sanitària del coronavirus va provocar, com a primer impacte, una allau d'expedients de regulació temporals d'ocupació (ERTO). Aquests expedients han actuat com a eina de flexibilització del mercat de treball i “coixí” per minimitzar l’impacte de la pandèmia en la destrucció de l’ocupació, tot i que encara avui, a meitats del 2021 es mantenen una bona part d’aquests expedients de regulació.

La davallada més important produïda durant l’any 2020 ha estat al segon trimestre, a conseqüència de l’impacte de la COVID-19, que va afectar a totes les variables vinculades al mercat de treball. 

Darrera actualització: 22.07.2021 | 10:05