El 17 de maig de 1990 l’OMS va suprimir l’homosexualitat del llistat de malalties mentals. Consegüentment, es va establir aquesta data com a Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia.
En tots aquests anys, s’ha produït avenços pel que fa als drets de les persones del col·lectiu LGBTI+. Un exemple n’és la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, que té l’objectiu d’assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.
Tot i així es segueixen produint discriminacions que no permeten al col·lectiu una vida plena. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, s’han registrat a les Àrees Bàsiques Policials (ABP) de Granollers i Mollet del Vallès un total de 9 fets delictius el 2020 i 12 fets delictius el 2021, categoritzats com a delictes d’odi i discriminació per raó de LGBTI-fòbia. Els delictes d'odi són infraccions penals on se selecciona la víctima, el lloc o l’objecte de la infracció per la seva pertinença -real o suposada- a un grup per raó de la seva raça, origen nacional o ètnic, l’idioma, la religió, la minusvalidesa física mental, l’orientació sexual o altres factors similars.
El Consell Comarcal del Vallès Oriental, aprofitant la data commemorativa del 17 de maig, en col·laboració entre l’Observatori i el Servei d’Atenció Integral LGBTI+, vol donar visibilització aquestes situacions de discriminació fent difusió de la següent infografia.