El Consell Comarcal se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones

Divendres, 3 de març de 2023
  • Manifestem el nostre compromís de treball mitjançant polítiques de transformació i feministes

Enguany, fa 46 anys que l’Organització de les Nacions Unides va declarar el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones en reconeixement de la lluita pels drets i llibertats de les dones arreu del món.

Malgrat els avenços aconseguits, els drets de les dones no estan garantits i el gènere, juntament amb altres eixos d’opressió, són elements claus de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques.

Per revertir aquesta situació les institucions tenim una responsabilitat clau i des del Consell Comarcal del Vallès volem fer palés el nostre compromís recordant que en el Ple del Consell Comarcal del 25 de març de 2021 es va declarar la comarca del Vallès Oriental Comarca Feminista, compromís que assenyala el treball dels municipis per l’erradicació de les desigualtats de gènere.

Són moltes les campanyes de sensibilització municipals i declaracions institucionals que reivindiquen aquest dia.

La Diputació de Barcelona a través del seu Manifest compromís municipalista per unes polítiques locals feministes, recorda que som les administracions més properes a la ciutadania qui tenim un paper estratègic en la lluita per la igualtat mitjançant el desplegament de polítiques feministes integrals i transformadores, qui han de garantir els drets de les dones. I fa un especial recordatori a totes aquelles dones de territoris on els seus drets i llibertats més bàsics es veuen vulnerats de manera sistemàtica.

La Declaració Institucional elaborada per la Generalitat de Catalunya, té per lema En els feminismes, tot és començar  i fa al·lusió a situacions del quotidià on la normalitat patriarcal pot resultar molesta o inclús insuportable. Recull la premissa d’Angela Davis on convida a canviar allò que no podem acceptar assenyalant que l’objectiu és una normalitat feminista de justícia global, on també s’inclogui l’antiracisme, la transinclusivitat i sense discriminacions per raó d’orientació sexual, edat, classe social, de nacionalitat o de discapacitat.

Per la seva part, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, en el seu manifest conjunt destaquen que la lluita per aconseguir els drets, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia, ha de ser conjunta, entre homes i dones. I reivindica el compromís per part dels governs municipals en aplicar polítiques d’igualtat de gènere en el marc de les seves competències i recursos locals.

Des del Consell Comarcal del Vallès Oriental, volem manifestar el nostre compromís de treball mitjançant polítiques de transformació i feministes i ens adherim al manifest conjunt de la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Tanmateix volem traslladar el nostre reconeixement a les accions i esforços que més enllà de la Diada del 8 de març, realitzen els municipis de la nostra comarca per aconseguir una igualtat real per a totes les dones.

Adjuntem els actes que ens han fet arribar els ajuntaments de la comarca.

 

Darrera actualització: 8.03.2023 | 09:13