Servei de menjador escolar
Aquest servei del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 "Fam zero", 4 "Educació de qualitat" ,12 "Consum i producció responsables" , 13 "Acció climàtica" i 16 "Pau, Justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.
Conseller de l’Àrea:
Cap de l'Àrea:
Josefa Recio i Corral
Persones de contacte:
Eugènia Llonch i Bonamusa
Carme Garrido i López
Per a la contractació i gestió del servei s'ha establert, conjuntament amb les direccions dels centres escolars i les AMPAS, els criteris d’adjudicació tenint com a premissa bàsica garantir una gestió integral, que inclou:
- Un projecte relacionat amb el lleure que afavoreix el treball de valors, actituds i hàbits saludables i de convivència a través de la realització de xerrades, tallers i activitats que promoguin tots aquests valors fonamentals per millorar les relacions i coneixements de les diferents realitats dins l’àmbit escolar.
- Un projecte alimentari que potencia una alimentació saludable, equilibrada i respectuosa amb la sostenibilitat i el medi ambient, a través de la promoció de productes de proximitat, ecològics i de temporada, a la vegada que es promou formes culinàries més saludables.
Amb la finalitat de fer un seguiment exhaustiu sobre la gestió diària del servei de menjador a totes les empreses que actualment estan realitzant aquest servei així com també el seguiment del compliment dels criteris d’adjudicació del contracte, el Consell Comarcal realitzem durant tot el curs escolar:
- Visites insitu a totes les cuines i menjadors de les escoles durant l’horari del servei de menjador.
- Seguiment mensual dels productes utilitats en l’elaboració dels menús i del compliment dels criteris alimentaris dins els menús servits.
- Reunions amb les empreses que estan duent a terme el servei de menjador.
- Reunions amb les direccions dels centre escolars i amb les AMPAS i Consells Escolars sempre que ho sol·licitin.
Amb la prestació d’aquest servei, el Consell Comarcal volem garantir la màxima qualitat en la seva prestació, la promoció d’una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient, afavorint el treball de valors, actituds i hàbits saludables així com també la convivència, a la vegada que donem suport als productors de proximitat que treballen amb criteris saludable i ens ajuden a millorar el medi ambient.
Objecte:
Garantir el dret a l’educació, mitjançant la prestació del servei de menjador, la vigilància i les activitats interlectives, als usuaris dels centres docents de la comarca.
Funcions del servei:
- Gestionar el servei de menjador en els centres escolars públics que l’han sol·licitat.
- Abonar de manera gratuïta el servei de menjador als alumnes que s’hagin de desplaçar de municipi per anar al centre escolar, si és el cas.
- Encarregar-se de la cura dels menors durant la prestació del servei.
- Garantir la seguretat de les persones usuàries.
- Vetllar per una conducta cívica i responsable a l’interior del recinte.
- Controlar la utilització del servei.
- Quan les necessitats del servei no justifiquen la gratuïtat del menjador, es poden concedir ajuts de menjador (vegeu aquest apartat).
- Promoure àpats equilibrats elaborats amb producte de qualitat, proximitat, temporada i respectuós amb el medi ambient.
- Promoure un model d’alimentació sostenible i respectuós amb el medi ambient.
- Dotar de contingut l’espai de menjador escolar, entenent aquest com un espai educatiu de primer ordre, d’acord amb el pla de funcionament de cada centre.
- Garantir el compliment i seguiment del contracte del servei de menjador en coordinació amb els centres escolars, AMPES i consells escolars de cada centre.
Persones usuàries:
Alumnes matriculats/des en centres docents de la comarca.