El Consell Comarcal aprova una moció en solidaritat amb “els tres de Granollers” i contra la repressió

Dijous, 28 de setembre de 2023 a les 15:00

El Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir, va aprovar una moció del grup comarcal de la Candidatura d’Unitat Popular - Alternativa Municipalista en solidaritat amb “els tres de Granollers” i contra la repressió.

Va ser aprovada amb els vots a favor d'Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Compromís Municipal i Coalició Alternativa Municipalista. Candidatura de Progrés i Partido Popular/Partit Popular van votar en contra. Confluència es va abstenir.

Text de la moció:

Moció del grup comarcal de la Candidatura d’Unitat Popular - Alternativa Municipalista en solidaritat amb “els tres de Granollers” i contra la repressió:

El Primer d’Octubre de 2020 l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i altres agents organitzats de la societat civil catalana van convocar una manifestació a Barcelona amb motiu del 3r aniversari del Referèndum d’Independència del 2017 que va comptar amb una gran participació. La marxa reivindicativa va sortir de la Plaça de Sant Jaume i va arribar fins a la Plaça de Catalunya.

En arribar-hi, els Mossos d’Esquadra van carregar indiscriminadament contra els participants de la manifestació i van exercir les primeres detencions de la jornada. Tot seguit, la policia catalana va començar a perseguir i carregar contra petits grups de manifestants que abandonaven la marxa pels carrers estrets colindants. Aquestes persecucions van fer-se conduint les furgonetes policials a alta velocitat, obviant el risc d’atropellaments que aquesta pràctica comporta.

En el marc d’aquesta persecució repressiva, tres joves veïns de Granollers van ser detinguts i van passar a disposició judicial.

Gairebé tres anys després dels fets i d’un judici ple d’irregularitats, l'Audiència ha emès una sentència condemnatòria que ara objecte de recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Al llarg del judici, Alerta Solidària va anar evidenciant les nombroses irregularitats que s’anaven produint: la impossibilitat o dificultat d’obtenir les proves que es demanaven reiteradament, com ara els documents del SEM o les comunicacions dels operatius de Mossos, inexistents tres anys més tard tot i haver-se sol·licitat des del primer moment.

Les peticions de penes, tenint en compte els delictes de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions, eren de cinc anys de presó per a dos dels joves i de vuit per a l’altre i finalment s’han estipulat en tres anys de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat, per haver llançat pedres a una furgoneta de policia i un d’ells condemnat a pagar una indemnització de 76.647 euros i 6 mesos més de presó per haver xocat contra un agent (defensat pel sindicat policial USPAC, que té com a comportament habitual fer veraç qualsevol afirmació dels agents tot i no aportar proves).

Davant de tot això, des de la CUP del Vallès Oriental i el Baix Montseny, i subscrivint per complet el manifest del Grup de Suport dels Tres de Granollers, manifestem que la defensa de la llibertat d’expressió i manifestació és innegociable. Considerem vergonyós que en ple segle XXI, en una societat pretesament democràtica s’estigui perseguint, jutjant i empresonant més de 4000 persones que des de l’independentisme s’han mobilitzat per la llibertat nacional de Catalunya.

Condemnem enèrgicament l'actuació continuada de part del cos de Mossos d’Esquadra actuant de manera desproporcionada i saltant-se els protocols de la pròpia policia. És molt urgent i necessari un canvi en el model de seguretat de forma immediata i la depuració de responsabilitats de tots els abusos policials comesos.

Reivindiquem el dret a un judici just amb més proves que les pròpies declaracions dels Mossos que habitualment carreguen contra les persones que surten a manifestar-se davant la retallada de drets i llibertats que estem patint com a poble.

Ens solidaritzem completament amb les tres persones detingudes veïnes de Granollers, les seves famílies i amistats. Estarem al vostre costat ara i sempre, mai no caminareu sols.

I per tot això, ens adrecem al Ple del Consell Comarcal, com a institució que vetlla pel dret dels veïns i veïnes del Vallès Oriental, per tal que adopti els següents

ACORDS:

PRIMER. Que el Consell Comarcal del Vallès Oriental faci una comunicació pública a través de tots els canals habituals sobre el cas que vulnera els drets dels tres veïns de Granollers.

SEGON. Que en aquesta comunicació es demani la retirada de les acusacions i els càrrecs que s’imputen a les tres veïnes de Granollers.

TERCER. Que en aquesta comunicació es demani la depuració de responsabilitats per les actuacions policials que es van produir en aquest cas.

QUART. Que en aquesta comunicació es manifesti el respecte a la presumpció d'innocència, a la fi de la criminalització de les persones que lluiten, es reivindiqui el dret de manifestació i a la llibertat d’expressió.

CINQUÈ. Que en aquesta comunicació s’exigeixi la fi de la repressió política, en especial a totes les veïnes del Vallès Oriental.

SISÈ. Que s’informi d’aquests acords al Grup de Suport dels Tres de Granollers, a l’Ajuntament de Granollers i al Parlament de Catalunya.

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamente Texto

Descripción generada automáticamente con confianza media

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 28.09.2023 | 15:08