El Consell Comarcal aprova una moció sobre la guerra entre Israel i Hamàs i per la fi del conflicte entre Israel i Palestina

Dijous, 23 de novembre de 2023

El Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir, va aprovar una moció presentada per l’equip de govern sobre la guerra entre Israel i Hamàs i per la fi del conflicte entre Israel i Palestina.

Va ser aprovada amb els vots a favor dels grups comarcals Socialista-Candidatura de Progrés, Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Compromís Municipal, En Comú Podem-Confluència i Partit Popular/Partido Popular, i el vot en contra de Candidatura d’Unitat Popular-Coalició Alternativa Municipalista.

Text de la moció:

Moció conjunta sobre la guerra entre Israel i Hamàs i per la fi del conflicte entre Israel i Palestina.

El conflicte entre Israel i Palestina, persistent com a mínim des de la creació de l’estat d’Israel el 1948, va entrar en una nova i terrible fase quan el passat 7 d’octubre Hamàs realitzà una ofensiva contra els territoris adjacents a la Franja de Gaza, amb la infiltració de milicians i el llançament de milers de coets sobre els territoris israelians. El resultat d’aquesta operació terrorista va ser l’assassinat a sang freda de 1.400 ciutadans israelians, la gran majoria civils, més de 3.000 persones ferides, i més de 150 persones segrestades.

En resposta a aquests fets terribles, el govern d’Israel decretava l’estat de guerra i iniciava fortes represàlies contra Hamàs, incloent una intensa campanya de bombardejos sobre la Franja de Gaza, una de les zones més densament poblades del planeta, que ha causat un gran nombre de víctimes civils. El govern d’Israel també anunciava el bloqueig d’entrada d’aliments, aigua i electricitat i provocava en poques hores un desplaçament forçat massiu de ciutadans del nord cap al sud, fet que ha acabat agreujant la situació de crisi humanitària a la Franja. El resultat d’això, a dia d’avui, són almenys 2.600 palestins morts i milers de ferits, la majoria població civil. Segons Nacions Unides, ja hi ha 1,1 milions de desplaçats interns palestins del nord al sud de Gaza.

A hores d’ara la incursió terrestre a la Franja de Gaza per part de les Forces de Defensa Israelianes sembla imminent. Davant d’aquest escenari de violència, destrucció i catàstrofe humanitària, els grups Candidatura de Progrés, Esquerra Republicana, Compromís Municipal i Confluència del Consell Comarcal del Vallès Oriental proposem els següents acords:

  • Condemnem categòricament els atacs de Hamàs contra Israel, que han causat la mort de centenars de civils innocents, un gran nombre de ferits i la presa de més de 155 ostatges. Exigim l’alliberament immediat i incondicional dels ostatges.
  • Mostrem la nostra solidaritat amb totes les víctimes innocents d’aquest conflicte i les seves famílies.
  • Demanem a Hamàs, la Jihadi Islàmica i Hezbol·là que aturin immediatament els atacs contra Israel. Demanem urgentment a l’Estat d’Israel que aturi els bombardejos indiscriminats sobre població civil a la Franja de Gaza. Recordem que tota resposta bèl·lica ha de complir amb les obligacions del dret internacional humanitari. Cal aturar els crims de guerra, i aquells ja comesos han de ser investigats i jutjats.
  • Demanem a les autoritat israelianes que aixequin el setge a Gaza, tot garantint l’arribada d’aliments, aigua i electricitat, subministraments mèdics i ajuda humanitària. Igualment, que reverteixin l’ordre a la població civil d’abandonar la Franja de Gaza, provocant així el trasllat forçat de població, fet penat segons el dret internacional. Demanem l’establiment d’un corredor humanitari per assegurar la sortida de la població civil més vulnerable, especialment menors i ferits crítics, així com per permetre-hi l’entrada d’ajuda humanitària.
  • Demanem a la UE que no suspengui l’ajuda al poble palestí, ni la de caràcter humanitari ni l’ajuda al desenvolupament, atès que aquesta ajuda és essencial per la subsistència de molts Palestins, especialment de Gaza, i eliminar-la per complet equivaldria a un càstig col·lectiu.
  • Recordem que el conflicte entre Israel i Palestina fa dècades que persisteix, i que la violència associada al conflicte només ha generat més violència i ha reforçat els extremistes. Expressem la nostra profunda preocupació pel fet que les relacions i el diàleg polític entre israelians i palestins s'hagin erosionat completament durant els últims anys i que la prolongada ocupació del territori palestí, amb, entre d'altres, l'expansió rècord dels assentaments, la creixent violència dels colons, les demolicions, la confiscació de terres i els desnonaments han creat una situació insostenible i una profunda crisi de drets humans que cal abordar amb urgència. Remarquem que la violència, el terrorisme i la incitació a l’odi són fonamentalment incompatibles amb una resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina.
  • Demanem el restabliment de les converses de pau entre Israel i Palestina a favor de la solució dels dos estats, capaços de conviure amb pau, respecte als drets humans i garanties de seguretat, d’acord amb les fronteres de 1967 i amb els Acords d’Oslo i les resolucions 242 i 338 de Nacions Unides. Exigim un paper més actiu per part de la comunitat internacional, i de la Unió Europea, a fi de propiciar el rellançament del procés de pau.

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamente Texto

Descripción generada automáticamente con confianza media

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 23.11.2023 | 13:24