El nombre de naixements al Vallès Oriental l’any 2022 mostra un descens del 0,17% respecte fa un any

Dimarts, 1 d'agost de 2023 a les 08:00

L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat una nota informativa amb les dades provisionals que ha avançat aquest mes de juliol l’Institut d’Estadística de Catalunya sobre l’Estadística de naixements de l’any 2022 a Catalunya, comarques i municipis. També ha fet difusió del rànquing de noms més posats als nadons nascuts al país.

Al Vallès Oriental el nombre de naixements ha estat de 2.857, xifra que representa una disminució del 0,17% en relació amb les dades definitives de naixements del 2021, amb un registre de la taxa de natalitat del 6,8, lleugerament per sota del conjunt català. Respecte l’any 2020, el descens se situa al voltant del 0,30%.

Les primeres dades de naixements referides a l’any 2022 mantenen el ritme de descens que s’ha anat registrant els darrers anys, especialment des de la segona dècada del 2000.

L'edat mitjana de les mares al Vallès Oriental tendeix a créixer i, per tant, es mostra el progressiu endarreriment en l’edat de tenir el primer fill o filla. Actualment se situa en 31,6, i la moda (l’edat en què s’han produït més naixements) se segueix situant, com l’any passat, als  34 anys, quan fa 10 anys se situava als 32 o fa tres dècades, al 1990, se situava als 26 anys.

L’anàlisi per municipis

Si es fa l’anàlisi per municipis, es veu que Lliça de Vall, Lliçà d’Amunt i Sant Celoni són els municipis de la comarca que han registrat un descens més important del nombre de naixements, en xifres absolutes, amb descensos d’entre 10 i 20 naixements menys que fa un any. A l’altre cantó de la balança, Bigues i Riells, Caldes de Montbui i Llinars del Vallès són els municipis que han registrat un increment de naixements respecte l’any passat.

Els noms dels nadons

Els noms més posats als nascuts al a comarca són Jan i Martí en el cas dels nadons de sexe masculí i Júlia/Julia torna a recuperar el primer lloc com a nom més posat. El nom d’Ona entre les nenes i el nom de Nil es mantenen en posicions capdavanteres. Al Vallès Oriental el nom de Leo, que ha sigut el més posat a Catalunya aquest 2022 es situa en quarta posició per darrera de Jan, Martí i Júlia.

https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/ODS.png 

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i benestar”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 01.08.2023 | 10:27