El 19 i 20 de juliol torna la Fira del tomàquet a Santa Eulàlia de Ronçana
Hi haurà tallers, tast de tomàquets, mostres de cuina i activitats familiars.
La 15a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal, arribarà el dissabte i diumenge 19 i 20 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica.
La ja tradicional fira vallesana de productes de proximitat inclourà tallers, visites guiades, tast de tomàquets o el tradicional show cooking.
Parades, prèvia i premis
De 9 a 14 h de dissabte i diumenge hi haurà una vintena de parades de productors i productores de varietats locals de tomàquets, de pa artesà i altres productes de proximitat com oli i vi, pa artesà i galetes, melmelades i conserves o una llibreria especialitzada en cultura popular i tradicions.
A més, aquest any hi haurà un regal per la compra de productes de proximitat: per cada 3 tiquets superiors a 10 euros de compra, es regalarà un davantal. Les compres s’han de realitzar en diferents parades fins exhaurir existències.
El 12 de juliol, a les 19 h, hi haurà una prèvia de la Fira a l’espai Jove, amb la cuinera Maria Nicolau.
Visites guiades a l’hort
Com cada any, s’oferirà l’oportunitat de visitar l’hort de l’Espelt, a càrrec de Llavors Orientals, amb dues visites diàries.
Serà dissabte i diumenge a les 9.30 h i a les 11.15 h
Tast de tomàquets
Dissabte i diumenge, a les 12 h, es farà el Tast tomàquets de varietats antigues, a càrrec de Pep Salsetes i Llavors Orientals.
Per participar en aquesta activitat, que és gratuïta, caldrà reservar l'entrada a través de l'app de l'Ajuntament de Santa Eulàlia o a recursos.ser.cat/tiquets
Tallers per a totes les edats
Dissabte, a les 10.15 h: taller destinat a públic adult a càrrec de Llavors Orientals “Repicat i planter” on es podrà conèixer de primera mà com és el procés de cultiu de varietats antigues.
Diumenge, a les 12 h: taller familiar "Estampació amb tomàquets", on es faran segells amb tomàquets tallats per estampar bosses de roba, a càrrec de Projectestobein: serveix per descobrir textures i formes mentre es treballa la creativitat.
Showcooking i vermut
Dissabte, a les 13 h: el ja tradicional Showcooking amb l'elaboració de 3 tapes fetes amb tomàquets de varietats locals a càrrec del Gremi d'Hosteleria del Vallès Oriental (preu 3 €): sopa freda de tomàquet pometa amb alvocat i cruixent de cansalada, fricandó de tomàquet cor de bou i bolet de roure, i tiramisú de tomàquet nas de bruixa, alfàbrega i olives negres. També cal comprar l'entrada a l'app de l'Ajuntament o a recursos.ser.cat/tiquets.
Diumenge, a les 13 h: Vermut musical amb Guayabero Duo
Exposició i jornades
Del 5 al 27 de juliol es podrà visitar una exposició de fotografies de la Fira, a la Sala Polivalent (horari: de 9 a 19 h).
De l’1 de juliol al 31 d’agost se celebraran les tradicionals jornades “Tomàquet al plat”, amb un tast de les varietats de tomàquets recuperades als restaurants Can Farell, La Bimba i La Mama.
En la presentació de la Fira, celebrada ahir a l’Hort de l’Espelt, el president del Consell Comarcal Emilio Cordero, recordava que el Consell Comarcal va iniciar la recuperació de tomàquets de varietats locals al 2009 “quan Pep Salsetes va fer la proposta de recuperar les varietats de tomàquets que només tenien els pagesos per a consum propi”.
I afegia que “amb el tàndem Pep Salsetes, els voluntaris que van cuidar del cultiu dels primers tomàquets i la col·laboració del Consell Comarcal, es va iniciar aquesta recuperació; al 2010 es van oferir els primers tastos als productors, Llavors Orientals es va encarregar de fer el planter i al 2011 es va fer la 1ª Fira del tomàquet de varietats locals a la comarca”, i destacava que “van començar amb 6 o 7 productors que van apostar per aquestes varietats i ara son més de 30 els productors que tenen aquestes varietats”.
Per la seva banda, l’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Josep Bonet, destacava la importància que té per al municipi acollir la Fira: “que es reconegui al municipi per aquesta fira i per treballar la terra i donar un valor a aquests oficis que hi ha hagut històricament al municipi, defensant, a més, el producte originari de la terra”.
El representant de Llavors Orientals, Ricard Alcojor, concretava l’estat de la collita de tomàquets: “és una bona temporada, al Vallès penso que hi haurà un tomàquet de molt bona qualitat per les pluges i per la calor, crec que serà de les millors perquè tampoc hi ha masses malalties ni fongs”, comentava.
La Fira del Tomàquet està organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal amb la col·laboració de Llavors Orientals, Mancomunitat de la Vall del Tenes Agrària, Ronçana comerç actiu, Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental, El Molí d’en Vendrell, amb el suport la Xarxa de productes de la terra del Vallès Oriental, la Diputació de Barcelona i TurismeVallès.
Més informació a firadeltomaquet.cat
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 "Fam zero", 12 "Consum i producció responsables" i 15 "Vida terrestre". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.