El 2024 s’inicia amb una recuperació de la xifra de contractes al Vallès Oriental

Dimarts, 6 de febrer de 2024

Segons l’avanç de dades de contractació de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal, durant el gener de 2024 s’han formalitzat a la comarca 10.555 contactes, és a dir, 570 contractes més que el gener de l’any passat, la qual cosa significa una variació relativa positiva superior al 5%.

Aquest augment de les dades es deu, en bona part, a un increment important de la contractació temporal, que creix per damunt de l’11% respecte les dades de fa un any.

Respecte al mes de desembre de 2023, s’ha registrat un augment de la contractació, en 2.678 contractes, especialment en l’àmbit de la contractació indefinida, on la xifra de contractes ha augmentat en un total de 1.059 (+40%); la contractació temporal ha registrat un creixement de 1.619 contractes (+31%).

Per tant, aquest mes de gener el que s’observa és que, respecte l’any anterior, la millora de les xifres es sustenta en un creixement més favorable de la contractació temporal i cert alentiment en la contractació indefinida, de la mateixa manera que ha passat al conjunt català, on s’ha registrat un creixement interanual de la contractació superior al 5%, en bona part impulsat per la contractació temporal (+8,6%, a la comarca aquest percentatge ha estat superior).

Per sexes, les dones concentren el 45% de la contractació, un total de 4.412 contractes que, tot i ser una xifra també inferior a la que es registrava fa un any, és positiva, ja que el pes de la temporalitat perd pes en el total de contractació femenina.

Per municipis, a la comarca s’han registrat creixements interanuals a 19 municipis (destaquen especialment municipis com Cardedeu, Llinars del Vallès, Figaró-Montmany, Sant Antoni de Vilamajor o Vallgorguina), i també respecte al mes passat.

Per activitats econòmiques, la contractació comarcal creix en les activitats vinculades a la indústria manufacturera, el comerç a l’engròs i al detall, l’Hosteleria i activitats sanitàries i serveis socials.

A Catalunya, aquest mes de gener de 2024 s’han formalitzat 195.293 contractes laborals amb lloc de treball a Catalunya, dels quals el 42,5% han estat indefinits (83.037) i el 57,5% restant, temporals (112.256). Intermensualment, la xifra de contractes formalitzats ha augmentat, tal com ha succeït els dos anys anteriors. Ara bé, en 2024 l’increment ha estat més intens (+21,3%), perquè no només ha pujat la contractació indefinida (+37,4%) sinó també la temporal (+11,7%), que havia descendit al gener de 2022 i 2023.

 

https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/ODS.png https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/16.jpg https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/8.jpg  

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 6.02.2024 | 12:15