El Consell Comarcal aprova una moció en suport de la continuïtat del Gran Premi de la Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya

Dijous, 25 d’abril de 2024

El Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir, va aprovar una moció presentada pels grups comarcals d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Compromís Municipal, En Comú Podem-Confluència i Socialista-Candidatura de Progrés en suport de la continuïtat del Gran Premi de la Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya.

La moció va ser aprovada amb els vots a favor dels grups comarcals Socialista-Candidatura de Progrés, Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Compromís Municipal, En Comú Podem-Confluència i Partit Popular/Partido Popular i el vot en contra de Candidatura d’Unitat Popular-Coalició Alternativa Municipalista.

Text de la moció

El Circuit de Barcelona-Catalunya va ser inaugurat l’any 1991, fent una aposta de país  per  situar  Catalunya  a  l’avantguarda  del  món  de  l’automoció  a  nivell internacional i per la dinamització esportiva i econòmica de tota Catalunya i d’Espanya. En aquest sentit, durant més de 30 anys el Circuit ha estat l’escenari de múltiples esdeveniments lligats al món del motor, amb el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1 com a insígnia d’aquest equipament, que també acull altres competicions de rellevància mundial com el Gran Premi de Catalunya de Motociclisme, el Campionat del Món FIA de Rallycross o el Campionat del Món FIM de Superbike entre altres. 

El Circuit de Barcelona-Catalunya, de titularitat majoritària de la Generalitat de Catalunya, és un equipament esportiu que genera un important impacte econòmic al país i, en especial, al Vallès Oriental. En xifres això es tradueix en més de 400 milions euros i 3.740 llocs de treball anualment. 

Pel que fa a la Fórmula 1, el Circuit de Barcelona-Catalunya fa 33 anys seguits que acull aquesta competició esportiva de primer nivell i que genera un elevat retorn econòmic i, sobretot, una importantíssima projecció internacional del nostre país.  

Des de la Generalitat i la direcció del Circuit sempre s’ ha mantingut una relació excel·lent amb els organitzadors de la Fórmula 1. En aquest sentit, el 2022 es va renovar el contracte del Gran Premi per un període de 5 anys consecutius. Una fita que consolida la competició a Montmeló fins al 2026 inclòs.

Ara mateix el Circuit de Barcelona-Catalunya està focalitzat a fer del Gran Premi del 2024 una edició extraordinària amb la implicació de la ciutat de Barcelona i noves experiències que no s’havien vist mai fins ara. 

Paral·lelament a la Fórmula 1, el Govern de la Generalitat també ha impulsat un pla de transformació per diversificar l’activitat del circuit, donant compliment a diversos mandats parlamentaris convertir-lo en un important pol de la indústria de la mobilitat i modernitzar les seves instal·lacions. 

És per això, que s’ha revertit la manca d’inversió d’exercicis anteriors i fins el 2026 s’invertiran més de 50 milions d’euros per posar-lo a punt. 

Des de fa uns mesos el circuit compta amb la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum pública més gran de Catalunya. Disposa de 1.239 panells solars que ocupen 2.710 metres quadrats i cobreix el 33% del consum energètic anual del Circuit, avançant així en la necessària descarbonització de l’ equipament en tot allò que és possible.

El Govern de la Generalitat tal com han fet governs anteriors creu fermament amb la potencialitat del Circuit de Barcelona-Catalunya com a infraestructura tractora de l’economia de Catalunya i està plenament compromès amb el seu futur. 

I per això continua treballant per fer del Circuit un equipament punter a nivell mundial que aculli les principals competicions esportives del sector del motor.  

Com a representants del territori del Vallès Oriental considerem de vital importància estratègica social i econòmica mantenir la celebració d’un Gran Premi com aquest i de la resta de l’oferta de curses durant la resta de l’any.

Per tot plegat, el proposem l’adopció dels següents acords al Ple del Consell Comarcal:

1. Refermar el compromís institucional de la Generalitat de Catalunya, i dels Ajuntaments del Vallès Oriental amb el Circuit de Barcelona-Catalunya, com principal equipament de l’esport del motor del sud d’Europa i amb la Fórmula 1 com a principal esdeveniment esportiu del motor internacional del calendari de competicions.

2. Instar  el  conjunt  d’Administracions  catalanes  i  de  l’Estat,  i   liderades per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Treball, com a titular principal de la instal·lació a fer els passos necessaris i adoptar els compromisos escaients per assegurar la continuïtat de la F1 a Montmeló més enllà del 2026 així com a executar les inversions compromeses al Circuit de Barcelona-Catalunya per a la modernització de les instal·lacions, tot celebrant la bona predisposició de la Generalitat per continuar executant el pla d’inversions previstes. 

3. Instar al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya a avançar, amb el consens de partits, agents socials, econòmics, ambientals i amb el territori, en el desenvolupament del Pla Director Urbanístic del Circuit, perquè el Circuit de BarcelonaCatalunya continuï a l’avantguarda de l’automoció i com a dinamitzador econòmic de primer nivell.

4. Instar al RACC com a principal institució del motor de Catalunya i co- propietari del Circuit de Barcelona-Catalunya a continuar treballant amb les Federacions d’Automovilisme de Catalunya, Espanya i Internacional per fer palesa i consolidar la voluntat del Circuit de Barcelona-Catalunya de seguir sent escenari principal per a la celebració del GP de F1 al nostre país.

5.Instar l’INCASOL a promoure i finançar al seu càrrec, tal i com està compromès, la redacció dels projectes de reparcel·lació i urbanització de l’àmbit del  PDU  per  possibilitar  el  seu  desenvolupament  immediat,  com  a  instrument fonamental per a consolidar l’activitat d’oci, formativa, industrial i econòmica a l’entorn i a l’interior del Circuit de Barcelona-Catalunya.

6. Reclamar del Ministerio de Educación, Formación Profesional y Deportes i del Consejo  Superior  de  Deportes  el  suport  explícit  i  l’acompanyament  en  les negociacions amb FOM i Liberty Media per a la renovació del contracte per a la celebració del GP de F1 al Circuit de Barcelona-Catalunya més enllà del 2026, sens perjudici que puguin haver altres curses d’aquesta competició a l’Estat.

7.Comunicar aquests acords a la direcció del Circuit de BCN-Catalunya, als Ajuntaments de Montmeló, Granollers i Parets, als grups del Parlament de Catalunya, als grups polítics del Congrés dels Diputats, al govern de l’estat, a la Cambra de Comerç del Vallès Oriental, a PIMEC del Vallès Oriental, a l’Unió Empresarial Intersectorial UEI-Cerclem.

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamente Un dibujo de una cara feliz

Descripción generada automáticamente con confianza baja Texto

Descripción generada automáticamente con confianza media Imagen que contiene Diagrama

Descripción generada automáticamente

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic", 16 "Pau, justícia i institucions sòlides" i 17 "Aliança pels objectius". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 25.04.2024 | 15:34