La millora de les xifres d’ocupació, formació i activitat segueix sense salvar la diferència d’homes i dones en el mercat de treball

Dijous, 7 de març de 2024

L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat una nota informativa i una infografia sobre la Dona i el mercat de treball 

Celebrem un nou 8M i des de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal es presenta una aproximació actual de la situació comarcal de la igualtat entre homes i dones, en els diferents àmbits socioeconòmics, de benestar i de poder. 

Aquest informe està elaborat des del punt de vista interseccional, és a dir, tenint en compte el sexe, l’edat i la nacionalitat per incloure les condicions personals i socioeconòmiques que intervenen en l’accés en el mercat laboral i formació. 

Les diferències més notables són a l’àmbit laboral. En aquest sentit, el 2023 va tancar amb una xifra rècord de dones participant en el món laboral, que creixia fins a 1.966.100 dones actives, amb una taxa d’activitat femenina de 16 a 64 anys que creix fins al 76,3%. Tot i això, se situa 6 punts per sota de la masculina.

La taxa d’ocupació entre les dones en edat laboral baixa al 68,8%, després d’assolir en el tercer trimestre un màxim històric,  es situa en més de 6 punts percentuals inferior a la masculina (75,4%). La taxa d’activitat mesura la població (en aquest cas, dones) que estan en disposició de treballar i la d’ocupació, aquelles que realment estan treballant al mercat laboral remunerat.

L’EPA també indica que un 24,2% de les dones es troben inactives en el mercat de treball remunerat perquè s’ocupen de les tasques de llar, raó que només esgrimeixen un 5,7% dels homes inactius.

El creixement de la taxa d'atur femenina s'evidencia a partir dels 35 anys, accelerant-se a partir d'aquestes edats. Aquest febrer passat al Vallès Oriental, aquesta taxa era del 12,5%, la més baixa dels darrers 15 anys. Malgrat tot, la xifra segueix sent 4-5 punts percentuals a la taxa d’atur masculina- L’atur de llarga durada suposa també 30% de l’atur total. D’aquest, 2 de cada 3 persones són dones. 

El percentatge d'atur de les dones estrangeres presenta xifra més elevades que les dones amb nacionalitat espanyola amb una diferència de 7 punts. A més, el 30% són contractes temporals. El factor origen en el mercat laboral és definitiu en l’estudi de les dades i en conseqüència, es denota que les dones immigrades treballen en ocupacions més feminitzades.

D’altra banda, les dones es concentren amb major mesura en les branques més vinculades a les cures i serveis a les persones i a la comunitat, així com a l’hora d’estudiar, encara que hi ha un major percentatge de dones, tant a la comarca com a Catalunya, que continuen els estudis més enllà de les etapes obligatòries. 

https://www.vallesoriental.cat/media/repository/Imatges_recurs/ODS/ODS.png 

El servei de l’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS), número 5 "Igualtat de gènere", número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 "Reducció de les desigualtats" . El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 7.03.2024 | 11:53