Més d’un centenar d’alumnes del Vallès Oriental participen en tallers sobre malbaratament alimentari
Les sessions, organitzades pel Consell Comarcal, combinen teoria i pràctica per conscienciar sobre la importància de reduir el desaprofitament d’aliments.
“Què puc fer jo per llençar menys aliments? Què puc fer amb la meva família?”
El Consell Comarcal, en col·laboració amb l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i el suport de la Diputació de Barcelona, ha organitzat durant aquest curs un programa de tallers de sensibilització sobre el malbaratament alimentari a diverses escoles de la comarca.
L’activitat, que ha començat aquest mes i es desenvolupa fins al desembre, està adreçada a alumnat de primària i combina una part teòrica i una part pràctica. L’objectiu és sensibilitzar els estudiants sobre les repercussions del malbaratament alimentari i les possibles accions per reduir-lo.
En aquests tallers, encarregats a l’empresa Tectum, s'explica la importància de reduir el malbaratament alimentari, identificant els productes més comuns desaprofitats. També s'exploren les causes del malbaratament des de la producció fins al consum, aprofundint en les pèrdues en la producció agrícola i el malbaratament durant la fase de consum, centrant-se a les llars amb infants.
A través de dinàmiques participatives, els tallers volen implicar infants i joves en la conscienciació, animant l’alumnat a promoure accions concretes per reduir el malbaratament dins i fora de l’escola.
En total, hi participen 5 centres educatius del Vallès Oriental i uns 125 alumnes de 5è i 6è. Cada sessió té una durada d’una hora i es realitza amb grups d’entre 25 i 27 estudiants.
Les escoles que prenen part en el projecte són: Escola del Bosc (Mollet del Vallès), Escola Turó de Can Gili (Granollers), Escola Pau Casals (Montmeló), Escola Ronçana (Santa Eulàlia de Ronçana) i Escola Montbui (Caldes de Montbui).
Amb aquesta iniciativa, es vol reforçar el compromís amb la sostenibilitat i la lluita contra el malbaratament alimentari, fomentant entre els més joves uns hàbits de consum més responsables i respectuosos amb el planeta.
Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat” 11 "Ciutats i comunitats sostenibles" i 12 “Consum i producció responsables”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.