Vuit sectors productius amb 26 famílies professionals componen l’oferta formativa de la Fira Guia’t 2024

Dilluns, 19 de febrer de 2024

Avui s’han presentat a l’Oficina Jove el Vallès Oriental els principals continguts i objectius de la Fira Guia’t 2024,  que es durà a terme del 19 al 21 de març de 2024 a Roca Umbert Fàbrica de les Arts (Granollers) i que arriba a la XV edició.

La Fira Guia’t és una fira d’orientació acadèmica on es mostra la formació professionalitzadora que les persones joves poden trobar a la comarca o a l’entorn proper. Està adreçada especialment a joves estudiants de 4t d’ESO i també a persones que no acrediten i/o abandonen els estudis, i aquelles que no tenen clar quin itinerari formatiu seguir un cop superada l’ESO.

És fruit del treball del Consell de l’FP del Vallès Oriental, està coorganitzada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Granollers i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Direcció General de Joventut.

Com ja es va iniciar l’any passat, la Fira seguirà el model proposat des de l’Agència de la Formació i Qualificacions Professionals de Catalunya, més centrat en la visualització de les ocupacions, amb l’objectiu d’ajudar a descobrir vocacions i acompanyar les persones en el seu procés d’orientació formativa i laboral, incidint especialment en el foment de les vocacions industrials i la formació professionalitzadora.

Enguany, la Fira s’estructurarà en 8 sectors productius, que engloben les 26 famílies professionals existents al sistema formatiu. Cadascun d’aquests sectors compta amb la participació i presència dels diferents agents que intervenen en un mateix sector (centres de formació, gremis, associacions o empreses, etc.).

Gràficament, cada sector comptarà amb material que informarà sobre quines famílies formen cada sector, on es pot estudiar l’oferta presentada i quines sortides professionals (oficis) s’hi vinculen.

A banda dels 7 sectors expositius que ja van mostrar-se l’any passat, enguany la Fira creix amb un sector més. Així, els 8 sectors professionals  de la  Fira Guia’t 2024 seran:

SECTOR 1 De la indústria del metall i la mobilitat

SECTOR 2 Dels serveis a les empreses

SECTOR 3 De la transformació digital

SECTOR 4 De la indústria química

SECTOR 5 Indústria Agroalimentària + Manufacturera + De la construcció i Obra civil + De l’energia i la sostenibilitat

SECTOR 6 De l’oci i el benestar

SECTOR 7 De la salut i l’atenció a les persones

SECTOR 8, on es mostren els ensenyaments de règim especial que s’ofereixen a la comarca (ensenyament d’Art Dramàtic i ensenyament vinculats a les Arts Gràfiques i Disseny). En aquest espai també s’inclourà la presència d’entitats i recursos que de forma transversal ofereixen formació o recursos a la població de la comarca que vol millorar la seva ocupabilitat, com ara el SOC, el Departament d’Ensenyament, l’Oficina Jove del Vallès Oriental i altres entitats.

Des del Consell de la FP i l’Ocupació del Vallès Oriental es busca que la Fira Guia’t sigui un espai on fomentar l’interès per formar-se i aprendre a totes les persones que volen millorar la seva ocupabilitat i, alhora, pensant en els més joves que han d’iniciar estudis post obligatoris, que també sigui l’espai on vegin la importància de la formació professional i professionalitzadora com a una formació de nivell, que obre les portes al món laboral.

De moment, ja hi ha més de 1.000 persones inscrites per visitar la Fira i una vintena de centres i entitats formatives, -encara està obert per si més empreses o entitats volen participar-hi-, ha anunciat el conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal i president del Consell de la Formació Professional i l’Ocupació del Vallès Oriental, Enric Gisbert.

Segons el conseller, “no tot és la universitat i creiem que és molt important que fem de canalitzadors i fer visible tota l’oferta que tenim al Vallès Oriental”. “Per aquells joves que no saben ben bé què volen fer, és una pista d’aterratge fantàstica per a què vegin tot el panorama del que poden estudiar en l’àmbit professional”, ha dit.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha posat en valor la capacitat d’adaptació de la Fira al llarg dels 15 anys d’existència: “han sortit noves necessitats de professions, i un exemple és que fins feia ben poc no teníem instal·ladors de plaques solars i ara tenim un espai específic per l’àmbit de l’energia i la sostenibilitat”.

Cordero també ha posat en valor el fet de tenir una Fira pròpia de la comarca: “Aquesta proximitat permet oferir una fira molt adaptada a les necessitats del territori, ja que és el fruit de parlar amb les empreses i els sindicats i detectar les necessitats de la comarca”, comentava.

“Model d’èxit de treball conjunt entre administracions i món empresarial” ha qualificat l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, la Fira. “Es tracta de teixir complicitats  entre l’oferta i la demanda i poder-la casar, detectar quines són les necessitats  i adequar cada vegada més l’oferta  de formació professional al teixit empresarial del territori”, ha afegit.

En aquest sentit es pronunciava també el diputat president d’Educació de la Diputació de Barcelona, Joan Galiano, que ha comentat que “posa l’accent allà on tenim les necessitats, que és ajudar al nostre jovent a fer una bona tria i a veure les opcions que té”.

Mes de l’orientació

La Fira Guia’t es complementa amb una activitat prèvia que ha començat avui: el “Mes de l’Orientació”, durant el qual s’ofereix orientació personalitzada (en format online o presencial) per dur a terme un acompanyament específic per la orientació a les persones, especialment els mes joves, que ho demanin.

L’orientació és un acompanyament que es pot dur a terme al llarg de la vida de les persones, tenint en compte les seves capacitats, interessos, preferències, aspiracions i motivacions i, en definitiva, el seu moment vital.

Per això, la voluntat d’aquesta proposta, el Març de l’orientació, és acompanyar d’una forma més específica a les persones en el procés de traçar els seus itineraris formatius i despertar o ajudar-los a descobrir vocacions o interessos professionals.

Aquestes orientacions personalitzades són gratuïtes i es poden fer en format presencial o telemàtic, a demanda de les persones usuàries. Es poden sol·licitar mitjançant l’enllaç següent: Demana una orientació personalitzada.

Més informació de la Fira Guia’t, del programa i les seves activitats: https://www.vallesjove.cat/fira-guiat/

Per a qualsevol dubte, us podeu adreçar al correu electrònic que s’ha habilitat per a la Fira Guia’t: firaguiat@vallesoriental.cat

 

 

 

 

Gráfico, Gráfico de proyección solarDescripción generada automáticamente Un dibujo de una cara feliz

Descripción generada automáticamente con confianza baja Un dibujo de una cara feliz

Descripción generada automáticamente con confianza baja Texto

Descripción generada automáticamente con confianza media

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat”, 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 16 “Pau, justicia i institucions sòlides”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

 

Darrera actualització: 21.02.2024 | 09:28