El Consell Comarcal aprova una declaració institucional i una moció a favor de la continuïtat de la planta de Danone de Parets del Vallès

Dijous, 25 de gener de 2024

El Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir, va aprovar una declaració institucional i una moció sobre el tancament de la planta de Danone de Parets del Vallès.

La declaració institucional la van presentar tots els grups comarcals. La moció la va presentar el Grup Comarcal de la Candidatura d’Unitat Popular - Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT). Tots dos textos van ser aprovats per unanimitat.

Declaració institucional de tots els grups a favor de la continuïtat de la planta de Danone de Parets del Vallès.

La Direcció de l’empresa francesa Danone, anunciava el 12 de gener de 2024, el tancament de la planta de producció ubicada en el polígon sector Autopista de Parets del Vallès.

Aquesta decisió per part del grup Danone afecta de forma directa als 157 treballadors i treballadores i a les seves famílies i comporta altres efectes col·laterals com ara un perjudici pels llocs de treballs indirectes que Danone genera al territori i que tenen alguna relació contractual amb l’empresa fundada a Barcelona el 1919.

L’anunci del tancament de la planta de Danone ha sorprès a tota la plantilla i també a la majoria d’administracions, que davant les grans inversions que el grup empresarial estava realitzant a la fàbrica de Parets, res no indicava que pogués estar en risc la seva activitat econòmica.

Implantada el 1982, Danone va celebrar recentment el 40è aniversari de la seva fàbrica a Parets del Vallès, on va anunciar inversions de 6,7 milions destinats a la digitalització i a la modernització de la planta, que se sumaven als 16 milions que s’havien destinat a desplegar l’elaboració de productes de base vegetal.

La justificació de l’empresa per procedir al tancament de la planta no sembla ser prou clara ni contundent. La Direcció de l’empresa limita el seu discurs a la baixada de vendes dels productes que es fabriquen a Parets del Vallès.

Danone, però, sempre havia afirmat que la planta de Parets, amb la seva transformació cap a la digitalització dels sistemes operatius i la seva localització, era una planta estratègica per la companyia francesa.

Per tant sobta, per inesperat, l’anunci de tancament de la planta.

La fàbrica de Danone de Parets del Vallès és una fàbrica emblemàtica, ja que va ser la primera en produir iogurts. L’empresa sempre s’ha mostrat propera al territori i ha col·laborat implicant-se en projectes de l’entorn.

Per aquestes qüestions, el tancament de la planta a Parets del Vallès ha provocat un gran impacte generalitzat en tots els veïns i veïnes del municipi i del territori.

Per tot el que hem exposat, el Ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental acorda

1. Instar a la direcció de Danone que es replantegi el tancament de la planta de producció de Parets del Vallès, garantint així l’activitat actual que desenvolupa la fàbrica.

2. Manifestar públicament la defensa i el manteniment dels 157 llocs de treball directes i del conjunt del teixit industrial, agrícola i ramader de l’entorn que es podria veure afectat si continués el procés de tancament.

3. Donar suport al treball conjunt entre les diferents administracions públiques, Ajuntament de Parets del Vallès, Generalitat de Catalunya, Ministerio de Indústria y Turismo de l’estat espanyol per evitar el tancament de la planta i seguir impulsant la indústria a Parets del Vallès.

4. Fer públic aquest posicionament a través dels canals de comunicació habituals del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

5. Notificar aquests acords al comitè d’empresa de Danone de Parets del Vallès, a la direcció de l’empresa Danone, a la Conselleria d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, al Ministerio de Indústria y Turismo del govern espanyol, als grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya i també al Congrés dels diputats.

Moció del Grup Comarcal de la Candidatura d’Unitat Popular - Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT) contra l’anunci de tancament de la planta de Danone de Parets del Vallès.

El passat 12 de gener de 2024, la direcció de Danone va comunicar al comitè d’empresa de la planta que té a Parets del Vallès la seva decisió de tancar.

Aquesta amenaça de tancament afecta de forma directa als 157 treballadors de la planta i a les seves famílies, i alhora suposa una amenaça indirecta al teixit industrial i econòmic de Parets del Vallès i del conjunt del Vallès Oriental.

Aquesta decisió, anunciada de cop i volta i sense cap justificació clara, contrasta amb els beneficis que l’empresa Danone ha tingut al llarg dels darrers anys: el 2021, Danone va tancar l’exercici amb 1.924 milions d’euros de benefici, mentre que el 2022, ho va fer amb 959 milions. Només durant els primers sis mesos del 2023, l’empresa en reportava 1.093. Sense anar més lluny, l’empresa, que fa poc va celebrar el 40è aniversari de la fàbrica, havia d'anunciar inversions per acabar la digitalització dels sistemes operatius, amb la qual cosa, la decisió de tancament resulta més incomprensible.

Davant d’això, el Grup Comarcal de la CUP-AMUNT proposa al Ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental que adopti els següents acords:

PRIMER.- Manifestar públicament el rebuig al tancament de la planta de Danone de Parets del Vallès donades les greus conseqüències que aquesta decisió tindria sobre les més de 150 treballadores directes de la fàbrica, així com de les seves famílies i el conjunt del teixit socioeconòmic de la comarca.

SEGON.- Donar a conèixer aquest posicionament a través dels canals de comunicació habituals del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

TERCER.- Notificar aquests acords al comitè d’empresa de Danone a Parets del Vallès, a l’Ajuntament de Parets del Vallès, a la conselleria d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, al Ministeri d’Indústria i Turisme del Govern espanyol, al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats.

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamente Un dibujo de una cara feliz

Descripción generada automáticamente con confianza baja

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic". El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

 

Darrera actualització: 25.01.2024 | 15:37