S’atorguen els Premis Eines als millors projectes d’emprenedoria social

Dijous, 7 d'octubre de 2021 a les 12:00
  • A l’acte també es va presentar l’Anuari d’Emprenedoria, Economia i Innovació Social.

Ahir a la tarda, el Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès va acollir la gal·la dels primers Premis Eines, als millors projectes d’emprenedoria social, atorgats per la Càtedra en Emprenedoria i Innovació Social, adscrita al Centre d'Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS) de la UAB.

En el cas del Vallès Oriental va resultar guanyadores, en la categoria de transformació i innovació social consolidats en l’àmbit vallesà, “Un pas endavant per la inclusió laboral” de la Fundació Viver de Bell·lloc, i en l’àmbit local, elPrograma de Cohabitatge Social en Salut Mental” de la Fundació Sanitària Mollet.

L’acte va comptar amb les intervencions de l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, el rector de la UAB, Javier Lafuente, el director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà, la primera tinent d’alcaldia i coordinadora de l’Àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio, i els presidents dels consells comarcals del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, i del Vallès Oriental, Emilio Cordero.

El president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero, va destacar el paper dels consells comarcals “com a agents impulsors de polítiques i iniciatives de transformació social” i va afegir que “les nostres administracions estan implicades en avançar com a societat i en oferir respostes a les necessitats”. Cordero, va reflexionar també sobre la necessitat que “els consells comarcals siguin més proactius en aquest àmbit d’actuació. Necessitem iniciatives clares de transformació social. La realitat és complexa i necessitem solucions diferents a problemes diferents. Ja no ens serveix el que estàvem fent fins ara”, va dir. “Per nosaltres és molt important poder-ho fer de la mà de tots els agents implicats en aquest àmbit. La concertació, el consens dels agents implicats ens permetrà anar més enllà i assolir tots aquells objectius que ens plantegem” va afegir.

Els Premis Eines, que compten amb la col·laboració dels ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Mollet del Vallès i els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental i la Diputació de Barcelona, promouen els projectes de transformació social que tenen en compte l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, alineant la seva acció amb l’Objectiu 8 de “Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom”, el qual té com a finalitat última la creació de llocs de treball dignes i oportunitats econòmiques per a tothom. Aquest objectiu se centra en la promoció de les activitats productivesl’ocupació digna, la creativitat i la innovació, l’emprenedoria i les microempreses i pimes, i requereix avançar cap a una economia més desmaterialitzada i circular, i assumir determinats compromisos socials, amb l’ocupació de qualitat, amb la seguretat en la feina i amb la inserció laboral, pensant sobretot en les persones joves.

Els projectes candidats tenen l'objectiu social o l'objectiu del bé comú com a raó de ser de l'activitat comercial derivada, així com incorporar un alt nivell d'innovació social; els seus beneficis han de ser reinvertits principalment per assolir el seu objectiu social; i el mètode d'organització o el sistema de propietat han de reflectir la missió social de l'empresa i basar-se en la justícia social i en principis democràtics i participatius. Poden ser presentats per organitzacions socials i innovadores que combinin objectius socials amb un esperit emprenedor i que siguin gestionades d'una manera oberta i responsable, amb la implicació de les persones treballadores i consumidores i d'altres grups d'interès relacionats amb les seves activitats.

PREMI EINES D'ÀMBIT LOCAL 

  • Projectes de transformació i innovació social en estat preinicial, incipient o  de nova creació, amb una dotació econòmica de 2.500 €: Obrador Compartit Polivalent (La Catalitzadora-Projectes de transformació eco social a Collserola) de Sant Cugat del Vallès
  • Projectes de transformació i innovació social consolidats, amb una dotació econòmica de 2.500 €: Programa de Cohabitatge Social en Salut Mental (Fundació Sanitària Mollet) de Mollet del Vallès

Pel que fa a les millors iniciatives de transformació social d'àmbit general i d'àmbit vallesà, els premis han estat per:

PREMI EINES D'ÀMBIT VALLESÀ

  • Projectes de transformació i innovació social en estat preinicial, incipient o   de nova creació, amb una dotació econòmica de 2.500 €: La Sàrria - Ecodistribució, SCCL (La Sàrria-Ecodistribució, SCCL) de Sabadell
  • Projectes de transformació i innovació social consolidats, amb una dotació econòmica de 2.500 €: Un pas endavant per la inclusió laboral (Fundació Viver de Bell·lloc) de Cardedeu

PREMI EINES D'ÀMBIT GENERAL

  • Projectes de transformació i innovació social consolidats, amb una dotació econòmica de 5.000 €: Associació Espiral-Technovation Girls Catalunya (Associació Espiral, Educació i Tecnologia) de Barcelona

Anuari d’Emprenedoria, Economia i Innovació Social

En el transcurs de l’acte també es va presentar l’Anuari d’Emprenedoria, Economia i Innovació Social, una iniciativa on han participat de forma activa l'Observatori-Centre d'Estudis del Vallès Oriental i l'Observatori del Vallès Occidental, fent la part d'anàlisi estadística i la radiografia de la rellevància de l'Economia Social i Solidària a les dues comarques.

L’Anuari està promogut i coordinat pel Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social (CREIS), que té com a objectiu principal la recerca interdisciplinària per a l’estudi del fenomen de l’emprenedoria i la innovació social, així com l'anàlisi dels factors que  el determinen  i de l’impacte que els projectes socials susciten sobre l’economia en general i sobre les persones en particular.

L'objectiu de l'Anuari és el recull de dades i informacions rellevants de l'àmbit d'estudi, amb un fort component territorial. Alhora, és un document únic perquè va més enllà de la divulgació i la recollida de dades i estadístiques, així incorpora monografies i apartats diversos amb l'objectiu de posar de relleu la importància de la recerca en aquest àmbit, que ha d'incidir en el disseny de les polítiques públiques. En definitiva, l'objectiu d'aquest Anuari i del treball que es desenvolupa des del CREIS és l'anàlisi, la recerca i aportar coneixement per poder incidir en la millora del benestar comú i la vida de les persones.

L'Anuari d'Emprenedoria, Economia i Innovació Social  i els premis Eines sorgeixen del treball conjunt de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'Ajuntament Mollet del Vallès, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Consell Comarcal Vallès Occidental, Consell Comarcal Vallès Oriental i Diputació de Barcelona.

Darrera actualització: 15.10.2021 | 12:08