FAQS

  • Què és el maltractament?

La Declaració d’Almeria (1995) defineix el maltractament vers les persones grans de la següent manera:

Qualsevol acte o omissió que generi un dany, intencionat o no; que es produeixi en el medi familiar, comunitari o institucional; que vulneri o faci perillar la integritat física o psíquica, el principi d’autonomia o la resta dels drets fonamentals de l’individu, i que es pugui constatar de manera objectiva o percebre de manera subjectiva independentment de la intencionalitat o no de l’entorn en què esprodueixi.

La definició que aporta la Declaració de Toronto (2002), document que tracta de la prevenció global del maltractament a les persones grans, és:

Acció única o repetida, o la manca de resposta adequada, que es produeix en qualsevol relació en què hi hagi una expectativa de confiança i que provoca danys o angoixa a una persona gran.

  • Quins tipus hi ha?

1. ABÚS FÍSIC:

És l’ús de la força física que ocasiona ferides, dolors, o lesions corporals. Poden ser bufetades, sacsejades, cops, cremades, empentes, puntades, o qualsevol agressió física amb objecte o sense. Inclou, a més, restriccions o confinaments no apropiats en els llits, a les cadires, o en una habitació; l’inapropiat ús de fàrmacs, com sedacions senseprescripció.

2. ABÚS PSICOLÒGIC O EMOCIONAL:

És infligir angoixa, pena o estrès a través d’actes o paraules. S’hi inclouen les agressions verbals repetides com amenaces, intimidacions o interaccions que denigren la persona, fereixen o disminueixen la seva identitat, dignitat o autoestima; els càstigs, com poden ser el càstig de silenci o de privacions; aïllar o apartar a la persona dels seus amics i de les seves activitats habituals; infantilització.

3. ABÚS SEXUAL:

Inclou tot contacte sexual sense consentiment: violació, atemptat contra el pudor, assetjament, tocaments. També, els contactes sexuals amb una persona que és incapaç de donar el seu consentiment.

4. ABÚS ECONÒMIC:

És l’ús il·legal o indegut de béns i/o propietats que pertanyen a la persona gran; la modificació forçada o coercida del testament o d’altres documents jurídics; negar el dret a l’accés i control dels fons personals; els fraus, robatoris o furts comesos per una persona de confiança; la signatura de documents sense informació clara del contingut o coneixement del mateix. També inclou acords poc equitatius respecte a traspàs de bens a canvi d’uns serveis d’atenció. S’exclouen els delictes comuns fets perdesconeguts.

5. NEGLIGÈNCIA:

És no atendre les necessitats de la persona gran. Inclou les necessitats bàsiques de salut, roba, higiene, alimentació, habitatge, seguretat, confort i el no compliment dels deures fiduciàries d’una persona. Pot ser intencionada o no intencionada per manca de capacitat, informació, interès orecursos.

6. ABANDÓ:

És la deserció per part de la persona cuidadora que té cura i custòdia de la persona gran i la desempara voluntàriament.

7. VULNERACIÓ DE DRETS:

Consisteix en l’agressió, privació o no reconeixement dels drets fonamentals com: dignitat, respecte, intimitat, confidencialitat, participació. La llibertat és un dret fonamental com el dret adecidir.

  • Demana ajuda

Què puc fer si estic patint maltractament?

👉 No estàs sol/a. Si creus que estàs vivint situacions injustes que posen en perill la teva integritat, no dubtis i demana ajuda. Tens moltes vies per aconseguir que es respectin els teus drets.

👉 Explica què et passa a una persona de confiança.

👉 Si disposes de servei de teleassistència mòbil, contacta amb l’operador/a. Sempre hi haurà algú a l’altra banda per ajudar-te, a qualsevol hora del dia.

👉 Parla amb professionals, vés al CAP, als Serveis Socials Bàsics del teu Ajuntament, al Casal de Gent Gran, als Mossos d’Esquadra o a la Policia Local.

👉 Truca al telèfon d’emergències 112. És gratuït i funciona les 24 hores, cada dia de l’any.

Conec a una persona que podria estar patint maltractaments

👉 Si és així, actua i comunica-ho:

  • als serveis socials del teu Ajuntament
  • al Centre d’Atenció Primària del teu municipi
  • als Mossos d’Esquadra
  • a la Policia Local
  • al telèfon d’emergències 112

I ajuda tant com puguis aquesta persona gran a entendre que no està sola i que té uns drets als quals no ha de renunciar sota cap circumstància.

També, si penseu que potser esteu maltractant una persona gran sense ser-ne conscient i necessiteu informació.

Darrera actualització: 16.06.2023 | 08:52
Darrera actualització: 16.06.2023 | 08:52