El Pla de Reactivació Econòmica i Social del Vallès Oriental supera el 75% d’execució

Dimarts, 30 de març de 2021 a les 14:00
  • Hi ha destinats prop de 2 milions d’euros provinents de l’àmbit públic i privat.

El Pla de Reactivació Econòmica i Social del Vallès Oriental ja supera el 75% de grau de compliment, segons s’ha explicat a la roda de premsa que aquest matí han fet els representants de la Taula Valles Oriental Avança (TVOA).

Sota el títol "Un any de Pla de Reactivació econòmica i social. Passem comptes”, els dos principals sindicats i associacions empresarials de la comarca, juntament amb el Consell Comarcal, han volgut fer balanç del grau de compliment del Pla, que fa un any que es va elaborar i ja porta vuit mesos d’execució des de la seva aprovació, el 16 de juliol.

El vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils, ha comentat que, tot i que “no hi ha motius per estar contents perquè la gent ho està passant malament, avui el compliment del Pla de reactivació ens fa estar una mica més contents del que estàvem, perquè com a mínim estem complint en la part que nosaltres podem intervenir, allà on nosaltres podem ser decisius i podem ajudar a la millora del nostre teixit productiu i econòmic. Ho hem fet, ho estem fent i ho seguirem fent”.

El Pla conté 12 línies estratègiques i ha anat evolucionant pel que fa al contingut de les accions en funció de les necessitats. Entre les accions desenvolupades s’han destacat algunes com el conveni amb Caixabank per facilitar microcrèdits a autònoms i microempreses, el projecte QualifíSAD, destinat a assessorar a les persones que vulguin treballar en l’àmbit de la cura de persones dependents, l’estudi sobre la bretxa digital del teixit empresarial, el projecte Treball, talent i tecnologia centrat en la cadena de valor de l'alimentació, el futur Consell de la FP comarcal, o l’alineament de les accions amb els objectius ODS.

La delicada situació del teixit productiu ha estat motiu de preocupació per part de tothom, així com la concertació com a valor estratègic del Pla i de la comarca.

El responsable de l’Àrea de Suport Institucional de Pimec Vallès Oriental, Joan Carles Basi, ha posat en valor la idoneïtat del pla davant d’unes xifres que posen de relleu la complicada situació econòmica de la comarca: “Tenim en aquests moments un 25% del teixit productiu de la comarca en serioses dificultats i això significa que hi ha més de dues mil empreses que estan en una situació molt provisional i estan facturant entre un 50-60% per sota de l’habitual”, ha dit, per afegir que  “es justifica plenament aquest Pla en el que s’està treballant”. Anem en la mateixa direcció i això enforteix el Pla”, ha comentat.

En aquest sentit, el director general de la UEI-Cerclem, Joaquim Colom, ha compartit la reflexió del representant de Pimec respecte les dificultats de bona part del teixit productiu de la comarca, però ha avançat que “estem copsant que hi ha sectors que estan començant a veure la llum al final del túnel” i ha expressat el desig que “després de l’estiu tots puguem consolidar aquesta reactivació amb una altre Pla que serà la dinamització i la recuperació econòmica. Ho esperem i ho desitgem”.

Sobre la futura reactivació econòmica, la secretària de Socioeconomia de CCOO Vallès Oriental-Maresme-Osona, Emília Macias, ha destacat que s’està treballant per a què la reactivació “arribi sense perdre teixit industrial i això significarà també acompanyar a les empreses i als treballadors en relació als canvis en l’activitat, en les competències dels treballadors i en quins sectors es posa el focus”. “Hem d’intentar que els fons arribin d’una manera potent al territori i activar-se per a què els treballadors i treballadores surtin d’aquesta crisi d’una manera justa”, ha afegit.

Per la seva part, el secretari general de la UGT del Vallès Oriental, Vicenç Albiol, ha valorat el fet que el Pla, “té una projecció més enllà del moment actual i per tant té actuacions a curt termini, mig i llarg termini”. Precisament, el conseller Manils, s’ha referit al futur i als fons Next Generation “El nostre repte del proper any i mig haurà de girar entorn d’una revisió del Pla amb una perspectiva de recuperació de l’economia i creixement”, ha afegit.

Actuacions de prop de 2 milions d’euros

En total, s’estan executant accions que representen un valor de prop de 2 milions d’euros, al marge de personal tècnic que hi dedica el Consell Comarcal, els ajuntaments i les entitats que formen part de la TVOA.

L’acció de més envergadura econòmica és la que destina Microbank a microcrèdits per autònoms i microempreses: 1.000.0000 €. La resta de fons econòmics provenen del SOC (103.200 € per a la contractació de 3 tècniques del Pla i 348.000 per al programa Treball i Formació extraordinari Covid) i Diputació de Barcelona (280.000 € per al programa Treball, talent i tecnologia, 123.000 € Fons de prestació per accions de suport al sector de l'automoció, 25.000 € per a economia circular, 21.000 € per a digitalització dels Serveis locals d’ocupació i 25.000 € per a l’estudi de bretxa digital a través del programa OIL).

*ENLLAÇ A DOSSIER DEL PLA

 

Darrera actualització: 30.03.2021 | 14:16