El Consell Comarcal aprova una moció de suport a la pagesia

Dijous, 29 de febrer de 2024

El Ple del Consell Comarcal, celebrat ahir, va aprovar una moció presentada per ERC de suport a la pagesia.

La moció va ser aprovada amb els vots a favor dels grups comarcals Socialista-Candidatura de Progrés, Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya-Compromís Municipal, En Comú Podem-Confluència i Partit Popular/Partido Popular i l'abstenció de Candidatura d’Unitat Popular-Coalició Alternativa Municipalista.

Text de la moció

“Moció d’ERC Vallès Oriental de suport a la pagesia”

El Consell Comarcal del Vallès Oriental constata que:

Atès que la pagesia és un sector estratègic per a Catalunya, tant per la seva funció essencial en el proveïment d'aliments com per la seva funció social i mediambiental en la gestió i custodia del territori.   

Atès que el model familiar de pagesia, de petites i mitjanes explotacions arrelades al territori, és un model que cal preservar amb la priorització de polítiques públiques que contribueixin a dignificar-lo socialment i a fer-lo sostenible ambientalment i rendible econòmicament.

Atès que els greuges que ha d'afrontar la pagesia relacionats amb la volatilitat i desequilibris dels mercats globalitzats, la pressió asfixiant dels grups d'intermediaris i de l'agroindústria transnacional, l'excés de burocràcia administrativa, les conseqüències del canvi climàtic manifestades amb fenòmens meteorològics extrems cada vegada més freqüents, o esdeveniments geopolítics com la invasió russa d'Ucraïna es tradueixen en augments de costos impossible de traslladar a la cadena de valor dels productes agro ramaders, i comporta la pèrdua de competitivitat de les seves explotacions fins al punt de posar en risc la viabilitat i continuïtat la seva activitat.

El Consell Comarcal del Vallès Oriental insta el Govern de la Generalitat a:   

1. Treballar en el marc de la Taula Agrària i presentar les següents mesures de caràcter urgent per compensar, a curt termini, els greuges que pateix la pagesia:

a) Seguir augmentant la partida pressupostària d'acord amb les necessitats i la importància del sector agroalimentari català.

b) Implementar un nou sistema per agilitzar el cobrament dels ajuts, i estudiar la fórmula jurídica més adequada amb l'objectiu de poder anticipar-ne el pagament. 

c) Publicar i donar compliment al calendari de pagaments dels ajuts que permeti al sector fer una previsió i aporti seguretat i estabilitat a les explotacions.

d) Estudiar la creació d'un fons agrari que actuï com a renda bàsica agrària, amb especial priorització envers les petites i mitjanes explotacions agroramaderes, que permeti avançar en la transformació del sector agrari cap a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental, i amb l'objectiu d'assegurar-ne la viabilitat i fomentar el relleu generacional.

e) Augmentar les inversions estructurals relacionades amb la transformació agroalimentari català, com la creació i reforç d'estructures de comercialització per afavorir la venda directa o de circuits curts, la millora de l'eficiència del regadiu per assegurar les collites, la reconversió de cultius per promoure la sobirania alimentària i l'adaptació al canvi climàtic, l'adaptació als nous requeriments normatius, la facilitació del relleu generacional, o el foment de projectes liderats per dones.

f) Habilitar una finestreta única per a tots els tràmits que possibiliti la simplificació i racionalització administrativa.

g) Impulsar una Xarxa Pública de Gestió i Acompanyament Agrària de caràcter comarcal i que faciliti un servei d'acompanyament integral pròxim, àgil i transparent.

h) Revisar les restriccions previstes per a les diferents fases al Pla Especial de Sequera amb l'objectiu de prioritzar les activitats econòmiques essencials com la pagesia d'una banda i, de l'altra i al mateix temps, singularitzar aquestes restriccions per assegurar de manera preferent la sostenibilitat de la petita i mitjana pagesia.

2. Treballar amb la participació de tots els agents, des de la producció d'aliments fins als consumidors i consumidores, per a la presentació d'un text consensuat de bases d'una futura Llei de sobirania alimentària de Catalunya que faciliti, a mitjà i llarg termini, la pervivència de la pagesia Catalana i possibiliti a la ciutadania determinar les polítiques alimentàries que els afecten, decidint i sent sobirans en relació amb la producció, la distribució i el consum d'aliments ,així com també sobre les condicions socioeconòmiques i ambientals que determinen aquestes relacions entre totes les baules de la cadena alimentària.

3. Instar el Govern de l'Estat espanyol a resoldre amb la màxima urgència les mancances de la Ley 16/2021, de 14 de diciembre, de medidas para mejorar el funcionamiento de la cadena alimentaria en la seva funció essencial de controlar el preu de venda dels aliments en cada etapa de la cadena alimentària, comportant un greu perjudici a la pagesia com a primera i imprescindible baula d’aquesta cadena.

4. Instar el Govern de l'Estat espanyol a desenvolupar les modificacions legislatives necessàries per flexibilitzar les exigències comunitàries de la Unió Europea, des del punt de vista burocràtic i d'accés a les ajudes de la PAC, pel petit i mitjà agricultor; sent aquests actors clau per a la preservació de la sobirania alimentària dels nostres territoris.

5. Instar el Govern de l'Estat espanyol a modificar els criteris de repartiment i distribució estatal dels recursos econòmics procedents de la PAC perquè es destinin en la seva majoria als petits i mitjans agricultors.

6. Instar el Govern de l'Estat espanyol a paralitzar la negociació d'acords de lliure comerç amb tercers països, aplicar un major control de les importacions, i establir les clàusules mirall en el comerç amb països fora de la Unió  Europea i així mateix a emplaçar els eurodiputats catalans a treballar per acabar amb la competència deslleial que afecta la pagesia catalana.

 

Gráfico, Gráfico de proyección solar

Descripción generada automáticamente  Imagen que contiene Aplicación

Descripción generada automáticamente Interfaz de usuario gráfica

Descripción generada automáticamente con confianza media Interfaz de usuario gráfica, Aplicación

Descripción generada automáticamente Imagen que contiene Diagrama

Descripción generada automáticamente

Aquesta acció del Consell Comarcal contribueix a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 “Fam zero”, número 12 "Consum i producció responsables", número 15 “Vida terrestre” i número 17 “Aliança pels objectius”. El Consell Comarcal aposta per treballar, com administració pública, en el marc de l'Agenda 2030 i els ODS.

Darrera actualització: 29.02.2024 | 13:55