Es presenta als ajuntaments el projecte de catàleg d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics del Vallès Oriental

Dimarts, 4 de maig de 2021
  • La reunió ha tingut una nombrosa participació, amb 55 representants municipals i comarcals.
  • A la comarca el 39% de les urbanitzacions tenen dèficits urbanístics.

La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb el Consell Comarcal, ha presentat aquest matí als ajuntaments de la comarca el projecte de Catàleg d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics al Vallès Oriental, amb l’objectiu de diagnosticar la situació actual de les urbanitzacions i treballar per a una futura millora.

La reunió, que s’ha fet de forma telemàtica, ha comptat amb una nombrosa participació de representants municipals i comarcals, amb l’assistència de 55 persones, entre tècnics i electes.

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, ha destacat que les urbanitzacions de la comarca estan avui molt millor que anys enrere gràcies a la feina feta des dels ajuntaments, però tot i així ha alertat que “encara queda un nombre important d’urbanitzacions amb mancances que afecten l’equilibri territorial i la igualtat d’oportunitats de la ciutadania”.

Alhora, ha emfasitzat que aquests dèficits urbanístics “sovint són molt difícils de resoldre per motius econòmics, tècnics i jurídics que superen als ens locals i, per això, requereixen la col·laboració de totes les administracions, per regularitzar aquestes urbanitzacions”.

Per la seva part, el conseller comarcal de Política Territorial i Mobilitat, Juan Manuel Segovia, ha destacat que al Vallès Oriental “les urbanitzacions ocupen el 5,6% del territori, i actualment n’hi ha 61 de les 157 (39%) amb dèficits urbanístics”. I ha concretat que aquests dèficits urbanístics són molt diversos però “solen afectar  àmbits rellevants com la mobilitat, la dotació d’equipaments i comerços, la qualitat urbana o els serveis bàsics (llum, aigua o telecomunicacions)”. Així mateix, ha assenyalat també la necessitat de tenir present la conversió de segones a primeres residències dels últims anys, en bona part associada a l’envelliment de la població.

Per això, ha conclòs el conseller, 12 anys després de la Llei del 2009 (Llei 3/2009, del 10 de març, de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics) “cal seguir adequant les urbanitzacions i treballar per superar les dificultats que fins ara ho han impedit”.

Per part de la Diputació de Barcelona, el cap del Servei d’Urbanisme de la Diputació de Barcelona, Ferran Barba, i Lorena Perona, arquitecta del Servei, han explicat amb detall la iniciativa de la Diputació de Barcelona per actualitzar el catàleg d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics del 2015.

Des de la Diputació s’ha explicat detalladament als ajuntaments els objectius, metodologia i calendari del projecte, en els qual actualment ja hi ha una empresa treballant-hi amb la previsió de tenir conclòs el Catàleg dins de l’any 2021.

L’ens provincial ha demanat la col·laboració dels ajuntaments per tal de validar els treballs i aconseguir que el Catàleg sigui una eina completa i útil que permeti seguir adequant les urbanitzacions.

En el torn de paraules s’ha evidenciat la complexitat de la situació i s’ha recalcat la necessitat de suport als ajuntaments per gestionar una situació amb exigències ara mateix difícilment assolibles en moltes urbanitzacions.

 

Darrera actualització: 9.09.2021 | 09:27